„A gyerekeknek nagyobb szükségük van példaképre, mint bírálatra.”

Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

6635 SZEGVÁR,
Templom utca 2.
(63) 364-831
fmaltisk@szegvar.hu
A Diákvilág korábbi írásai
innen elérhetők.
 

 

Diákvilág (2014. november)

2014.11.03 07:54

Kedves Olvasók!

Az októberi iskolai eseményekről szeretnék Önöknek beszámolni.

Az Aradi Vértanúkról emlékeztünk meg a Forray Máté Általános Iskola 7. osztályával. Már szeptemberben elkezdtünk ráhangolódni az osztály szinte teljes létszámával, ismertetve a történelmi eseményeket, majd szép lassan a műsor forgatókönyvét. A szerepeket képességek szerint osztottuk ki, és gyakoroltunk szinte minden nap. Projektoros kivetítés is volt, amelyet a gyerekek csináltak meg. Igyekeztünk zenei aláfestéssel is hatásosabbak lenni. Dekoráció, a Vértanúk képei, mellette gyertyák, ezek is segítettek az átélésben. Október 6-án, iskolánk tanulói előtt sikeresen előadtuk a műsorunkat, melynek felelősei: Rozgonyiné Szabó Mária és Vighné Németh Ildikó. A hangosításért: Szabó Ferenc, a zenéért Kovács Ida felelt.

Október 22-én iskolai szintű megemlékezést tartottunk a Művelődési Házban. A 8. osztályosok nagyon színvonalas műsort adtak elő. Élethűen átélték az eseményeket. A színpadi dekoráció is önmagáért beszélt. A 23-i községi ünnepségre is sokan eljöttek. A szülők kíváncsiak voltak gyermekükre. Nagyon szépen előadták itt is a műsort a tanulók. Köszönet a felkészítőknek: Papné Mészáros Rékának, Tóth Péternének, Csák Benedeknek a gitár kíséretért, valamint Szabó Ferencnek a hangosításért.

Hulladékgyűjtés is volt iskolánkban. Az alsó tagozat 7392 kg, míg a felső tagozat 11505 kg papírt gyűjtött. A befolyt összeget, ami 285.675 Ft, az iskola Furioso nevű alapítványára ajánlották fel a gyerekek. Ez az alapítvány a tanulók kulturális, tanulmányi tevékenységének segítését hívatott betölteni. Az iskola vezetősége, a kollégák, az alapítvány tagjai köszönetet mondanak mindazoknak, akik segítettek ebben a nagyszerű összefogásban és támogatásban.

 

A hulladékgyűjtés dobogós osztályai a következők:

Alsó tagozat

 

1.     1.a osztály 92.00 kg/fő of: Halász Ottóné

2.     4.a osztály 66.00 kg/fő of: Laskovicsné Ágoston Sarolta

3.     3.a osztály 61.00 kg/fő of: Lukács Istvánné

 

Felső tagozat:

1.     6.a osztály 142kg/fő of: Vass Tibor

2.     8.b osztály 134kg/fő of: Tóth Péterné

3.     6.b osztály  72kg/fő  of: Vígh Nóra

Az első helyezett osztályok jutalma 1 kirándulásra kapott nap. Az 1. a osztály már igénybe vette és a szentesi Kalandparkba kirándult. A 6.a osztály a jövő évben használja fel ezt az 1 napot.

A dobogós helyezettek édességcsomagot, a többi osztály tagjai pedig cukrot, csokoládét kapnak. Osztályfőnöki dicséretet is kaptak mindazon tanulók, akik részt vettek a hulladékgyűjtésben.

Hamuba sült pogácsa címmel mesemondó versenyt szerveztek Szentesen a Deák Ferenc Általános Iskolában. A programra a Szentesi Járási oktatási intézményekből 24, sajátos nevelési igényű kisdiák nevezett, Három alsó tagozatos tanulónk is részt vett részt ezen a megmérettetésen, a következő eredmények születtek:

2. helyezett lett Magyar Tibor 2.b osztályos tanuló felkészítője: Bereczkiné Buza Anett

Különdíjat kapott Édelkraut Ádám 2.a osztályos tanuló, felkészítője Lukács Istvánné, és szintén különdíjas lett Pusztai Evelin 4.b osztályos tanuló, felkészítője Vassné Lucz Klára.

Gratulálunk!

A Kézmosás Világnapja alkalmából játékos vetélkedőt szerveztek az alsós nevelők Bereczkiné Buza Anett gyermekvédelmi felelős vezetésével. A gyerekek élvezték az ügyességi feladatok megoldását. Nagyon jól érezték magukat ezen a délutánon. Köszönjük a tanító nénik munkáját.

Mit kínálunk november hónapban?

-         Mesemondó verseny lesz az alsó tagozatosok számára

-         7-én Szüreti mulatságot szervez iskolánk a Furioso Művészeti Alapítvány támogatásával a Művelődési Házban. Program a következő: 17 órakor műsort adnak iskolánk tanulói, majd egy játékos vetélkedőre invitáljuk a szülőkből, gyerekekből alakult csapatokat. Kihirdetjük a hulladékgyűjtés eredményét és átadjuk az ajándékokat. Utána 19 órától zenét szolgáltat a Gazsó-Szűcs duó.

A Gyenes büfé étellel, itallal várja a vendégeket.

A felnőtt belépő 500 Ft/fő, a gyermek belépő 250 Ft/fő.

Szeretettel várunk mindenkit!

-         Nyílt tanítási órák lesznek az alsó és felső tagozatban.

-         Pályaválasztási szülői értekezletre is sor kerül.

 

                                                          Lukács Istvánné

                                          

                                             az iskola vezetősége megbízásából