„A gyerekeknek nagyobb szükségük van példaképre, mint bírálatra.”

Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

6635 SZEGVÁR,
Templom utca 2.
(63) 364-831
fmaltisk@szegvar.hu

Diákvilág (2016. november)

2016.11.18 08:34

Kedves Olvasók!

Ismét eltelt egy hónap. Az október is eseményekben gazdagon telt el.

Október 5-én, szerdán a községi könyvtárban mesevetélkedőn vettek részt az 5-6. évfolyamos diákok. 4 fős csapatokat szerveztek.

Eredmények:

1.     helyezett: 6. a csapata

2.     helyezett: 6. a csapata

3.     helyezett: 5. osztály csapata

Az alsó tagozatban az 1. helyen a 3.a osztály csapata végzett.

                                    2. helyen a 4.b csapata

                                    3. helyen a 3.b csapata

Köszönjük Pöszmet Zsolt könyvtáros szervező munkáját.

Gratulálunk!

Október 6-án iskolánk hagyományainak megfelelően a 7. évfolyam tanulói műsorral emlékeztek az 1948-49-es szabadságharc eseményeire. Méltó módon tisztelegtek az „aradi tizenhármak” és Gróf Batthyány Lajos felelős miniszterelnök emberi nagysága előtt, felidézték a kivégzés körülményeit. A tábornokok emlékére mécsest gyújtottak, mely az iskola előterében egész nap emlékeztetett minden arra járót a dicsőséges szabadságharcra, s a tábornokok és Gróf Batthyány Lajos dicstelen kivégzésére. Felkészítő nevelők: Pólyáné Téli Éva és Rozgonyi Zoltán. Köszönet érte!

 

Október 6-án az 1. osztályosok köszöntötték az időseket az „Idősek Világnapja” alkalmából. Zenés összeállítással készültek a gyerekek. Nagyon örültek és köszönték a résztvevők a kisiskolások műsorát.

Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné

Hegedűs Dániel 6. osztályos tanuló verset mondott. Felkészítője: Papné Mészáros Réka

Köszönjük a kedves fogadtatást. Kívánunk az ott dolgozóknak és az időseknek jó egészséget, sok boldogságot.

 

Október 10-én nagyszabású hulladékgyűjtést szerveztünk, az alsó és a felső tagozat számára. Valamennyi osztályközösség nagyon nagy mennyiséget gyűjtött össze, a bevétel egy része az október 15-i iskolai kirándulásokra fordítódott, a további rész pedig az iskolánk alapítványának pénztárába került.

Összesen 24304 kg papír és 57 kg Pet palack gyűlt össze. Az osztályok közötti versenyben az alsó tagozatból első lett a 3.a osztály, akik fejenként 230kg-ot , a felsőből pedig a 8.a győzött, akik fejenként 232kg-ot teljesítettek.

Köszönjük a gyerekek, a szülők, a támogatók és a pedagógusok segítségét!

 

Iskolánk felső tagozatos diákjai és tanárai 2016. október 15-én, szombaton Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jártak. Közel 120 gyerek és 8 kísérő nevelő vett részt a kiránduláson.

Bejárták Aggteleken a Baradla-barlangot, ahol 1 órás rövidtúrán megnézték a különböző alakzatokat formáló cseppköveket, a hangversenytermében zene- és fényjátékot láttak.  Hatalmas élmény volt.

Szinpetriben, a régi vízimalom közelében álló, rekonstruált malomban voltak, ahol helyet kapott az Aggteleki Nemzeti Parkot bemutató Nagy Könyv, egy Magyarországon egyedülálló papírmalom, valamint egy Biblia és egyházi könyv kiállítás. A múzeumban Guttenberg-korabeli, rekonstruált nyomdagépeket is megtekintettek.

Lillafüreden megcsodálták a Palotaszállót, a Hámori-tó és a Fátyol-vízesés szépségét.

Korán indultak, későn értek haza, de megérte. Élményekkel teli, szép napot töltöttek együtt!

Pusztai Evelin 6.b osztályos tanuló verset írt erről a kirándulásról.

 

Kirándulás (részlet)

Reggel ötkor keltem

Elindultam boldogan,

odaértem pontosan.

Élményekben gazdagon

hazaértem fáradtan.

A buszon sokat nevettem,

Grétinek az idegeire mentem.

Cseppkőbarlangban denevér is volt,

amitől én irtózok

 Sokat láttam, hallottam,

az élmény bennem maradt,

Gyönyörű volt Lillafüred,

remélem, még elmehetek.

 

Nagyon élveztem,

és ígérem,nem feledem.

Láttam a világ legnagyobb könyvét,

gyönyörű volt a környezet.

Olyat is láttam, amit egy

alföldi gyerek nem sűrűn láthat.

 

A busz csak ment,

az idő gyorsan eltelt.

És most nem bánom,

hogy reggel ötkor keltem.

Köszönjük ezt a szép verset Evelin! Örülünk, hogy megosztottad velünk.

 

Az alsó tagozatosok is kirándultak. Az 1-2. osztályosok a budapesti állatkertben töltöttek el egy felejthetetlen napot. A 3-4. osztályosok is voltak az állatkertben és még a Természettudományi Múzeumot is megtekintették.  A  gyermekeket 15 felnőtt is elkísérte. Élményekben gazdagon tértünk haza. Örülünk, hogy a hulladékgyűjtés bevételének egy részéből az iskola minden diákja részesülhetett. Köszönjük az iskolavezetés, a természettudományi és az  alsó tagozatos munkaközösség szervező munkáját!

 

Október 14-én 14 óra 30 perckor a Kárpát medencében és az ország több kijelölt településén Bolyai Matematika Csapatversenyt bonyolítottak le. A Csongrád megyei fordulóba bejutott a szegvári csapat, melynek tagjai a következők voltak: Gila Ferenc, Hegedűs Dániel, Süli Viktória, Szatmári Kamilla 6. osztályos tanulók. A versenyt a szentesi Koszta József Általános Iskolában rendezték meg. Az összesítésben a megye 59 csapatából a 19. helyen végeztek a szegvári tanulóink. Felkészítő nevelő. Rozgonyi Zoltán.

Gratulálunk !

 

 

Évek óta nemzeti ünnepeinket igyekszünk méltó módon megünnepelni. Az 1956. október 23-i eseményeket a 8. osztályosok idézték fel a történelmi dokumentumok alapján. A próbákon jó hangulatban közösen állították össze a műsort. Igyekeztek a színpadi képet mozgalmassá tenni. A készülődés során a szereplők megismerkedtek a magyar történelem, e kiemelkedő eseményének előzményeivel, következményeivel. Az emlékműsorban a 8 osztályosok teljes létszámmal vettek részt. Felkészítő nevelők: Víghné Németh Ildikó, Vass Tibor. A dekorációt készítette Jeneiné Lucz Mária, Tóthné Nóbik Mariann. A hangosításról Szabó Ferenc gondoskodott.

Az iskolai rendezvényen kívül még a községi ünnepségen is előadták a tanulók a műsort. Köszönjük Szegvár Nagyközség Önkormányzata nevében.

 

Hangulatos és izgalmas vetélkedőre került sor a felső tagozatban az angol csoportok számára október 26-án.  A megmérettetésen a negyedik osztályosok is lelkesen szerepeltek. A 67 tanuló már előzetesen felkészült erre a civilizációs versenyre elméletben, jelmezzel, illetve töklámpások faragásával. A játékos kvíz, illetve rajzos, játékos feladatok vidám környezetben igen eredményesen oldódtak meg. Örömmel vették a jutalmakat és a teát befejezésként.

Köszönet az angol nyelvi munkaközösségnek!

 

 

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban angol nyelvi versenyt szerveztek. Jószai Eszter 8. b osztályos tanuló a sikeres írásbeli munkája során bejutott a szóbeli megmérettetésre is, ahol nagyon szépen szerepelt. Felkészítője: Polyák Zsuzsanna.

Gratulálunk!

 

A vezetőség megbízásából                                               Lukács Istvánné